Masca de protectie coronavirus

Ghid Protecție Respiratorie și Măști de Protecție

Până acum puțin timp măștile de protecție anti coronavirus și gripă nu au fost un subiect de interes. În urma epidemiei de Coronavirus la nivel mondial, măștile au devenit indispensabile. Continuă să citești acest articol și vei afla tot ce trebuie sa știi despre protectia respiratorie și măștile de protecție pentru Coronavirus și gripă.

Poate o mască să ne protejeze cu adevărat de coronavirus?

Depinde de tip. Măștile chirurgicale de unică folosință care sunt adesea văzute pe oameni pe stradă nu sunt o garanție.

Respiratoarele FFP1, FFP2 și FFP3, pe de altă parte, sunt capabile să filtreze particule mai mici, dar utilizarea lor este destinată locului de muncă și sectorului sănătății.

Aparatele respiratorii (ex. N95, FFP2 standard sau echivalent) au fost utilizate pentru o perioadă îndelungată în timpul urgențelor anterioare de sănătate publică care au implicat boli respiratorii acute, atunci când PPE nu erau disponibile în cantități suficiente. Aceasta se referă la purtarea aceluiași aparat respirator în timp ce medicii au grijă de mai mulți pacienți care au același diagnostic fără a-l scoate, iar dovezile indică faptul că aparatele respiratorii își mențin protecția atunci când sunt utilizate pentru perioade lungi de timp. Cu toate acestea, utilizarea unui aparat respirator timp de mai mult de 4 ore poate duce la disconfort și trebuie evitată.

Masca de protectie coronavirus
Masca de protectie coronavirus

Este masca o armă cu adevărat eficientă împotriva COVID-19?

Depinde de tipul de mască și de modul în care este utilizată. În ultimele săptămâni s-a grăbit achiziționarea de măști chirurgicale de unică folosință, atât de mult încât mai multe farmacii raportează că au rămas stocurile acestor produse. Ai grijă deoarece acestea sunt capabile să te protejeze de stropi, salivă și, în general, secreții mai puțin fine (nu este surprinzător că sunt utilizate în sălile de operații), dar nu de picăturile foarte fine emise de respirație (aerosoli) și care sunt capabile să transmită virusul.

Prin urmare, nu există nicio garanție 100% de protecție, însă ele pot fi folosite de către subiecții deja infectați pentru a preveni răspândirea virusului pe cât posibil

Când este util să port o mască?

Măștile se folosesc ca echipamente de protecție personală în sectorul sănătății: în aceste contexte sunt utile dacă sunt purtate de pacienții care transportă o infecție sau de operatorii care au grijă de tratamentele lor.

Din acest motiv, autoritățile nu sfătuiesc persoanele sănătoase să se echipeze cu aceste dispozitive într-un mod preventiv deoarece nu există dovezi care să ateste eficiența lor în reducerea transmiterii virusului către subiecți sănătoși.

În orașele în care nu există dovezi de circulație mare a coronavirusului, ci doar sporadice, nu se recomandă utilizarea de măști sau respiratoare, dar este suficient să se adopte comportamente și măsuri de igienă adecvate.

În zonele în care există un focar, totuși, utilizarea măștii este recomandată persoanelor cu simptome respiratorii (tuse, strănut, dar și febră), tocmai pentru a limita răspândirea virusului.

Categorii de Măști de Protecție

Există 3 categorii de măști pe piață.

Masca Simpla

Măștile simple sunt utilizate în anumite sectoare în scopuri de igienă, cum ar fi în industria alimentară sau a restaurantelor și nu sunt concepute pentru a proteja tractul respirator al purtătorului. Asta înseamnă că nu există nicio garanție de protecție împotriva infecțiilor.

Masca Chirurgicală

Măștile chirurgicale, pe de altă parte, sunt dispozitive de protecție concepute tocmai pentru a reduce riscul de infecție în rândul cadrelor medicale. Există diferite tipuri, cu un grad de protecție din ce în ce mai mare în funcție de numărul de straturi de filtrare. Sunt utile deoarece protejează împotriva stropilor și secrețiilor grosiere, dar nu exista dovezi că ar proteja împotriva aerosolului infectat sau al unei persoane infectate.

Masca cu Filtru

Ultimul tip este cel al măștilor echipate cu filtre, numite respiratoare cu filtre faciale și este singura categorie capabilă să ofere protecție chiar și împotriva virușilor. Eficiența filtrării este indicată cu abrevierile FF de la P1 la P3. FFP2 și FFP3, care au o eficiență de filtrare de 92% și respectiv 98%, sunt cele mai potrivite pentru protecția împotriva virusului.

Masca antipoluare cu filtru FFP3
Masca antipoluare cu filtru FFP3

Tipuri de măști cu filtru – care este soluția cea mai bună?

Măștile respiratorii, împărțite în trei clase, protejează împotriva aerosolilor, fumului și prafului apos și uleios fin în timpul expunerii; funcția lor de protecție este standardizată la nivel european conform EN 149. Acestea se numesc „jumătăți de filtrare împotriva particulelor sau măștilor pentru praf fin” și sunt împărțite în clase de protecție FFP1, FFP2 și FFP3.

Dacă dorești o barieră mai eficientă împotriva aerosolului în trafic (conține și hidrocarburi, amoniac, metan), este mai bine să alegi o masca care are cel puțin un strat de carbon activ. Sunt recunoscute și indicate pentru protecția împotriva solvenților, iar culoarea este mai cenușie datorită stratului negru de carbon activ.

FFP1 – Protecție împotriva pulberilor netoxice și non-fibrogene.

Inhalarea nu provoacă apariția bolilor, cu toate acestea poate irita tractul respirator din cauza mirosurile rele. Pierderea totală poate fi de maximum 25%.

Depășirea valorii limită a expunerii profesionale poate fi de maxim 4 ori mai mare.

Măștile respiratorii din clasa de protecție FFP1 sunt potrivite pentru medii de lucru în care nu sunt găsesc pulberi toxice sau fibrogene și aerosoli.

Acestea filtrează cel puțin 80% din particulele găsite în aer cu o dimensiune de până la 0,6 μm și pot fi utilizate atunci când valoarea limită a expunerii profesionale nu este depășită de mai mult de 4 ori.

În sectorul construcțiilor sau în industria alimentară, măștile respiratorii din clasa FFP1 sunt aproape întotdeauna suficiente.

FFP2 -Protecție împotriva prafului, fumului și aerosolilor solizi și lichizi, dăunători sănătății.

Particulele pot fi fibrogene, adică pe termen scurt provoacă iritarea tractului respirator, iar pe termen lung determină o reducere a elasticității țesutului pulmonar. Pierderea totală poate fi de până la 11%.

Depășirea valorii limită a expunerii poate fi de maxim 10 ori mai mare.

Măștile respiratorii din clasa de protecție FFP2 sunt potrivite pentru mediile de lucru în care aerul respirabil conține substanțe dăunătoare sănătății și capabile să provoace modificări genetice. Acestea trebuie să capteze cel puțin 94% din particulele găsite în aer cu o dimensiune de până la 0,6 μm.

Măștile respiratorii din clasa de protecție FFP2 sunt utilizate, de exemplu, în industria metalurgică sau în industria minieră. Lucrătorii intră în contact cu aerosoli, ceață și fum, care pe termen lung determină dezvoltarea unor boli respiratorii precum cancerul pulmonar și care cresc masiv riscul de patologii secundare, cum ar fi tuberculoza pulmonară activă. Mai mult, măștile protejează împotriva poluării mirosului la locul de muncă, datorită sistemului inovativ de filtrare cu strat de carbon activ.

FFP3 – Protecție împotriva prafului, fumului și aerosolilor solizi și a lichidelor toxice și nocive pentru sănătate

Această clasă de protecție filtrează substanțele nocive cancerigene și radioactive și micro-organisme patogene precum virusuri, bacterii și ciuperci.

Pierderea totală poate fi de maximum 5%.

Depășirea valorii limită a expunerii poate fi de maxim 30 de ori mai mare.

Măștile respiratorii din clasa de protecție FFP3 oferă protecția maximă posibilă împotriva poluări. Cu o pierdere totală de maxim 5% și o protecție de cel puțin 99% de particule cu dimensiuni de până la 0,6 μm, sunt, de asemenea, capabile să filtreze particulele toxice, cancerigene și radioactive.

Acestea sunt utilizate în industria chimică.

După cum ai anticipat, masca de tip FFP3 este cea mai eficientă deoarece filtrează 98% din praf (față de 78% din FFP1).

Alege un model potrivit pentru față și nas: ca în cazul filtrelor nazale, dacă nu se mulează bine, aerul trece prin margini, nu este filtrat și, prin urmare, nu ești protejat.

Atenție pentru cei cu barbă sau mustață, deoarece masca trebuie să acopere bine nasul, obrajii și bărbia pentru a fi eficiente; pentru cei care fac efort fizic (respirație intensă) sau poartă ochelari, poate fi util să alegeți un model cu supapă, care să permită o evacuare mai eficientă a aerului expirat și, prin urmare, un confort mai bun de utilizare;

Cum se folosesc corect măștile antipoluare FFP3?

Măștile trebuie purtate întotdeauna corect, altfel nu vor deveni doar inutile, ci și contraproductive.

Iată câteva reguli de urmat:

 1. Spală-te pe mâini cu apă și săpun sau freacă-le cu o soluție alcoolică înainte de a pune masca;
 2. Evită să atingi masca în timp ce o porți;
 3. Acoperă-ți nasul și gura, asigurându-te că nu există spații între față și mască;
 4. Când se udă, înlocuiește filtrul cu unul nou și nu-l reutiliza;
 5. Îndepărtează masca luând-o de pe elastic și nu atinge partea din față;
 6.  Arunc-o într-o pungă și spală mâinile din nou.

15 Comentarii
 1. FLORIN martie 22, 2020 at 2:48 am - Reply

  Cat timp se utilizeaza filtrul ffpp3?

  • admin martie 22, 2020 at 10:39 am - Reply

   Durata de viață a filtrului pentru masca antipoluare depinde de mai multe variabile: densitatea expunerii la particule, durata expunerii la particule și rata de respirație a utilizatorului.

   Indicații generale pentru durata de viață a filtrelor pentru masca antipoluare:

   20-30 + ore de utilizare și protecție continuă în industrii precum: constructii, demolări etc

   30-40 + ore de utilizare și protecție continuă în industrii precum: fabrici, uzine etc

   50-60 + ore de utilizare și protecție continuă în mediul urban împotriva virușilor, alergenilor, poluanților, mirosurilor etc.

 2. Razvan martie 24, 2020 at 10:36 pm - Reply

  Masca antipoluare este eficienta si impotriva COVID-19 ?
  Care este diferenta fata de masca de protectie coronavirus ?

  • admin martie 25, 2020 at 10:35 am - Reply

   Masca antipoluare este.. anti poluare.

   Mastile KN95 au protectie FFP2 si sunt cele mai recomandate impotriva virusilor.

   • Adela Valea martie 31, 2020 at 5:36 pm - Reply

    Ce pret are masca FFP3 sau FFP2 ?

   • Stanciu Alina aprilie 27, 2020 at 9:11 am - Reply

    Dacă o masca ffp2 are valva, ii scade gradul de protecție? Cate ore protejează aceasta în mediul urban?

  • Florin aprilie 6, 2020 at 2:34 pm - Reply

   Filtru de la masca antipoluare ce tip ftp are?

 3. Elias Iosif martie 26, 2020 at 7:08 am - Reply

  Buna ziua,
  Masca de protectie clasa KN95, N95 (FFP2) – se poate refolosi.

 4. Toade Hadrian martie 31, 2020 at 9:56 am - Reply

  Buna ! Folosesc o masca full face ,6800 de la 3m ,am achiziționat filtre 6035 P3 R. Bănuiesc ca filtrele sunt ceea ce trebuie ,standardul P3 este maximul pentru un filtru ?! De asemenea m-am gândit sa le folosesc prin rotație, o data la 10 zile fiecare pereche (purtarile nu depășesc o ora). Mulțumesc de ajutor !

 5. Ionela martie 31, 2020 at 7:14 pm - Reply

  Ce densitate se recomanda pentru mastile din polipropilena?

 6. darie gabriel aprilie 5, 2020 at 9:55 am - Reply

  Buna ziua ! Se face o mare greseala in privinta mastilor cu supapa pentru aerul expirat. Acest tip de masca asigura protectie doar pentru purtator. Daca purtatorul este infectat masca nu filtreaza aerul expirat . Deci raspandeste virusi.

 7. Dan aprilie 5, 2020 at 10:25 pm - Reply

  Cum poți să dezinfectezi o mască cu filtru ffp2 și cate ore o poți folosi pe zi și cate zile? Mulțumesc. ( Lucrez într-o stație de carburant ” benzinărie”)

 8. Florin aprilie 6, 2020 at 2:35 pm - Reply

  Filtru de la masca antipoluare ce tip ftp are?

 9. Elena aprilie 26, 2020 at 6:05 pm - Reply

  Cum se dezinfectează măștile KN95 și de unde se poate procura filtru pentru acest tip de masca?

  • Ion Carcanescu aprilie 28, 2020 at 2:10 pm - Reply

   Buna ziua.
   Masca cu filtru carbon activ – anti poluare, noxe, praf, polen, ce tip de ftp are și dacă este utila pentru covid 19.
   Mulțumesc.

Lăsați un comentariu

Adresa de mail nu va fi facuta public.