Cuprins:
- Ce tipuri de masti exista si pe care ar trebui sa le folosesti pentru a te proteja de coronavirus COVID-19?
- Poate o masca sa ne protejeze cu adevarat de coronavirus?
- Este masca o arma cu adevarat eficienta impotriva COVID-19?
- Cand este util sa port o masca?
- Exista mai multe tipuri de masti?
- Categorii de masti de protectie
- Tipuri de masti cu filtru – care este solutia cea mai buna?
- Ghid pentru utilizarea corecta a mastilor
- Utilizarea corecta a mastii
- Masuri de siguranta complementare pentru utilizarea corecta mastilor
Pana acum putin timp mastile de protectie anti coronavirus si gripa nu au fost un subiect de interes. In urma epidemiei de Coronavirus la nivel mondial, mastile au devenit indispensabile. Continua sa citesti acest articol si vei afla tot ce trebuie sa stii despre protectia respiratorie si mastile de protectie pentru Coronavirus si gripa.
Ce tipuri de masti exista si pe care ar trebui sa le folosesti pentru a te proteja de coronavirus COVID-19?
Desi exista mai multe tipuri de masti de protectie, nu toate sunt recomandate populatiei, deoarece cele cu protectie ridicata, de exemplu, ar trebui rezervate personalului medical.
Cand a inceput anul, majoritatea populatiei vazuse utilizarea mastilor doar in locuri precum spitale sau intr-un anumit tip de turist, in special in randul asiaticilor. Probabil ca atunci nimeni nu si-a imaginat ca o pandemie mondiala cauzata de un virus pana acum necunoscut urma sa puna in carantina jumatate din planeta si sa promoveze utilizarea acestui tip de protectie.
Poate o masca sa ne protejeze cu adevarat de coronavirus?
Depinde de tip. Mastile chirurgicale de unica folosinta care sunt adesea vazute pe oameni pe strada nu sunt o garantie.
Respiratoarele FFP1, FFP2 si FFP3, pe de alta parte, sunt capabile sa filtreze particule mai mici, dar utilizarea lor este destinata locului de munca si sectorului sanatatii.Aparatele respiratorii (ex. N95, FFP2 standard sau echivalent) au fost utilizate pentru o perioada indelungata in timpul urgentelor anterioare de sanatate publica care au implicat boli respiratorii acute, atunci cand PPE nu erau disponibile in cantitati suficiente. Aceasta se refera la purtarea aceluiasi aparat respirator in timp ce medicii au grija de mai multi pacienti care au acelasi diagnostic fara a-l scoate, iar dovezile indica faptul ca aparatele respiratorii isi mentin protectia atunci cand sunt utilizate pentru perioade lungi de timp. Cu toate acestea, utilizarea unui aparat respirator timp de mai mult de 4 ore poate duce la disconfort si trebuie evitata.
Este masca o arma cu adevarat eficienta impotriva COVID-19?
Depinde de tipul de masca si de modul in care este utilizata. In ultimele saptamani s-a grabit achizitionarea de masti chirurgicale de unica folosinta, atat de mult incat mai multe farmacii raporteaza ca au ramas stocurile acestor produse. Ai grija deoarece acestea sunt capabile sa te protejeze de stropi, saliva si, in general, secretii mai putin fine (nu este surprinzator ca sunt utilizate in salile de operatii), dar nu de picaturile foarte fine emise de respiratie (aerosoli) si care sunt capabile sa transmita virusul.
Prin urmare, nu exista nicio garantie 100% de protectie, insa ele pot fi folosite de catre subiectii deja infectati pentru a preveni raspandirea virusului pe cat posibil.
Cand este util sa port o masca?
Mastile se folosesc ca echipamente de protectie personala in sectorul sanatatii: in aceste contexte sunt utile daca sunt purtate de pacientii care transporta o infectie sau de operatorii care au grija de tratamentele lor.
Din acest motiv, autoritatile nu sfatuiesc persoanele sanatoase sa se echipeze cu aceste dispozitive intr-un mod preventiv deoarece nu exista dovezi care sa ateste eficienta lor in reducerea transmiterii virusului catre subiecti sanatosi.
In orasele in care nu exista dovezi de circulatie mare a coronavirusului, ci doar sporadice, nu se recomanda utilizarea de masti sau respiratoare, dar este suficient sa se adopte comportamente si masuri de igiena adecvate.
In zonele in care exista un focar, totusi, utilizarea mastii este recomandata persoanelor cu simptome respiratorii (tuse, stranut, dar si febra), tocmai pentru a limita raspandirea virusului.
Exista mai multe tipuri de masti?
Da, exista mai multe tipuri de echipamente de protectie. In plus fata de acestea, exista si alte asa-numite masti duale , care, pe de o parte, ofera protectie impotriva bio aerosolilor persoanei care le poarta si, in acelasi timp, reduce transmisia agentilor infectiosi de la aceeasi persoana la zona de lucru. In acest caz, trebuie sa respecte prevederile legislative.
Masca cu dubla utilizare este de unica folosinta – trebuie aruncate dupa finalizarea unei anumite sarcini sau dupa sedere intr-o zona contaminata – asa ca nu trebuie sa fie spalate sau dezinfectate. Exista, de asemenea, masti cu filtre de particule : considerate EPM, desi nu sunt un dispozitiv medical, acestea sunt piese etanse care protejeaza persoana care le poarta de inhalarea particulelor periculoase. Folosit corect, ofera un nivel acceptabil de protectie impotriva inhalarii particulelor. Acestea sunt, de asemenea, reutilizabile, desi numai ceea ce este masca este spalat si dezinfectat , dar nu si filtrul.
Categorii de masti de protectie
Exista 3 categorii de masti pe piata.
Masca simpla
Mastile simple sunt utilizate in anumite sectoare in scopuri de igiena, cum ar fi in industria alimentara sau a restaurantelor si nu sunt concepute pentru a proteja tractul respirator al purtatorului. Asta inseamna ca nu exista nicio garantie de protectie impotriva infectiilor.
Acest tip de masca nu este considerat un dispozitiv medical sau echipament de protectie individuala si nu este conceput pentru a „proteja impotriva niciunui risc”, deci nu este recomandat pentru utilizare in „situatii care implica expunerea la agenti periculosi” conform indicatiilor Ministerului Industriei, Comertului si Turismului.
Cu toate acestea, in contextul crizei actuale, acestea sunt destinate, conform recomandarilor Ministerului Sanatatii, tuturor acelor persoane fara simptome care nu sunt susceptibile sa foloseasca masti chirurgicale sau filtrante. „Obiectivul utilizarii sale este de a incerca sa reduca riscul de transmitere a virusului din gura si nasul utilizatorului care nu este bolnav sau asimptomatic”, explica Consiliul general al colegiilor farmaceutice (CGCF), desi intotdeauna ca „masura complementara celorlalti”.
Exista, in acest moment, doua tipuri de masti igienice:
- Masti igienice care nu pot fi refolosite : sunt reglementate de specificatiile UNE 0064-1 si UNE 0064-2, prima pentru adulti si a doua pentru copii. In acest caz, chiar numele lor o indica: sunt de unica folosinta.
- Masti igienice refolosibile: acestea sunt reglementate de specificatia UNE 0065 si exista atat pentru adulti, cat si pentru copii. In acest caz, asa cum sugereaza si numele lor, acestea sunt reutilizabile, desi pentru a fi astfel, trebuie sa fie fabricate cu o serie de materiale care pot fi refolosite. Recomandate de Health pentru a minimiza contagia, acestea sunt un tip de masca care poate fi fabricata acasa , desi recomandarile de spalare si dezinfectare corespunzatoare nu trebuie uitate.
Utilizarea oricarei masti „nu implica in niciun caz protectie totala impotriva contagiunii”, deoarece niciunul dintre ei nu protejeaza ochii, o alta posibila cale de intrare a virusului. De aceea, autoritatile insista ca masca sa fie doar o masura complementara celorlalte recomandari, cum ar fi distanta dintre persoanele de peste un metru si curatarea extrema cu apa si sapun.
Masca chirurgicala
Mastile chirurgicale, pe de alta parte, sunt dispozitive de protectie concepute tocmai pentru a reduce riscul de infectie in randul cadrelor medicale. Acest tip serveste pentru a preveni transmiterea agentilor infectiosi de catre persoana care il poarta, prin urmare, utilizarea acestuia este recomandata la persoanele diagnosticate cu coronavirus, pentru a reduce la minimum contagia persoanelor care se pot apropia, desi la fel ca cele de mai sus sunt o parte neermetica.
Aceste masti sunt de unica folosinta deoarece nu ofera un nivel fiabil de protectie impotriva inhalarii particulelor, desi sunt considerate un dispozitiv medical. In plus, pot oferi o anumita protectie impotriva stropilor de fluide potential contaminate: acestea sunt masti chirurgicale cu marcaj IR. In plus fata de cei diagnosticati, acestia sunt cei utilizati de personalul care insoteste cei afectati in zonele de izolare relevante; dar, ca si cele anterioare, eficacitatea sa nu este pe deplin stabilita atunci cand vine vorba de eliminarea riscului de infectie.
Exista diferite tipuri, cu un grad de protectie din ce in ce mai mare in functie de numarul de straturi de filtrare. Sunt utile deoarece protejeaza impotriva stropilor si secretiilor grosiere, dar nu exista dovezi ca ar proteja impotriva aerului infectat sau al unei persoane infectate.
Masca cu eficienta ridicata sau autofiltrare
Aceste masti contin un filtru cu microparticule, datorita caruia protejeaza purtatorul de inhalarea anumitor poluanti din mediu, cum ar fi agentii patogeni, substantele chimice, antibioticele … desi nu protejeaza impotriva gazelor sau vaporilor . Acestea sunt considerate EIP si sunt clasificate pe baza performantei lor. Asa cum au indicat autoritatile, folosite corect „ofera un nivel acceptabil de protectie impotriva inhalarii particulelor”. Cand sunt utilizate si cine ar trebui sa le foloseasca? In functie de performanta lor, au o utilizare recomandata sau alta.
Eficienta filtrarii este indicata cu abrevierile FF de la P1 la P3. FFP2 si FFP3, care au o eficienta de filtrare de 92% si respectiv 98%, sunt cele mai potrivite pentru protectia impotriva virusului.
Tipuri de masti cu filtru – care este solutia cea mai buna?
Mastile respiratorii, impartite in trei clase, protejeaza impotriva aerosolilor, fumului si prafului apos si uleios fin in timpul expunerii; functia lor de protectie este standardizata la nivel european conform EN 149. Acestea se numesc „jumatati de filtrare impotriva particulelor sau mastilor pentru praf fin” si sunt impartite in clase de protectie FFP1, FFP2 si FFP3.
Daca doresti o bariera mai eficienta impotriva aerosolului in trafic (contine si hidrocarburi, amoniac, metan), este mai bine sa alegi o masca care are cel putin un strat de carbon activ. Sunt recunoscute si indicate pentru protectia impotriva solventilor, iar culoarea este mai cenusie datorita stratului negru de carbon activ.
FFP1 – protectie impotriva pulberilor netoxice si non-fibrogene.
Acestea au o eficienta minima de filtrare de 78% si un procent maxim de scurgere spre interior de 22%. Nu sunt recomandate pentru uz medical si sunt adesea utilizate impotriva particulelor de material inert.
Depasirea valorii limita a expunerii profesionale poate fi de maxim 4 ori mai mare.
Mastile respiratorii din clasa de protectie FFP1 sunt potrivite pentru medii de lucru in care nu sunt gasesc pulberi toxice sau fibrogene si aerosoli.
Acestea filtreaza cel putin 80% din particulele gasite in aer cu o dimensiune de pana la 0,6 μm si pot fi utilizate atunci cand valoarea limita a expunerii profesionale nu este depasita de mai mult de 4 ori.
In sectorul constructiilor sau in industria alimentara, mastile respiratorii din clasa FFP1 sunt aproape intotdeauna suficiente.
FFP2 – protectie impotriva prafului, fumului si aerosolilor solizi si lichizi, daunatori sanatatii.
In acest caz filtrarea minima este de 92%, cu un procent maxim de scurgere spre interior de 8%. Aceste masti sunt utilizate impotriva aerosolilor cu toxicitate scazuta sau moderata. Potrivit WHO, recomandarea este ca personalul sanitar care participa „in cazurile de investigatie, probabila sau confirmata pentru infectarea cu SARS-CoV-2 sau persoanele care intra in zonele de izolare sa le poarte pe acestea – in caz contrar, una chirurgicala.
Particulele pot fi fibrogene, adica pe termen scurt provoaca iritarea tractului respirator, iar pe termen lung determina o reducere a elasticitatii tesutului pulmonar.
Depasirea valorii limita a expunerii poate fi de maxim 10 ori mai mare.
Mastile respiratorii din clasa de protectie FFP2 sunt potrivite pentru mediile de lucru in care aerul respirabil contine substante daunatoare sanatatii si capabile sa provoace modificari genetice. Acestea trebuie sa capteze cel putin 94% din particulele gasite in aer cu o dimensiune de pana la 0,6 μm.
Mastile respiratorii din clasa de protectie FFP2 sunt utilizate, de exemplu, in industria metalurgica sau in industria miniera. Lucratorii intra in contact cu aerosoli, ceata si fum, care pe termen lung determina dezvoltarea unor boli respiratorii precum cancerul pulmonar si care cresc masiv riscul de patologii secundare, cum ar fi tuberculoza pulmonara activa. Mai mult, mastile protejeaza impotriva poluarii mirosului la locul de munca, datorita sistemului inovativ de filtrare cu strat de carbon activ.
FFP3 – protectie impotriva prafului, fumului si aerosolilor solizi si a lichidelor toxice si nocive pentru sanatate
Aceasta clasa de protectie filtreaza substantele nocive cancerigene si radioactive si micro-organisme patogene precum virusuri, bacterii si ciuperci.
Pierderea totala poate fi de maximum 5%.
Depasirea valorii limita a expunerii poate fi de maxim 30 de ori mai mare.
Mastile respiratorii din clasa de protectie FFP3 ofera protectia maxima posibila impotriva poluari. Cu o pierdere totala de maxim 5% si o protectie de cel putin 99% de particule cu dimensiuni de pana la 0,6 μm, sunt, de asemenea, capabile sa filtreze particulele toxice, cancerigene si radioactive.
Acestea sunt utilizate in industria chimica.
Dupa cum ai anticipat, masca de tip FFP3 este cea mai eficienta deoarece filtreaza 98% din praf (fata de 78% din FFP1).
Alege un model potrivit pentru fata si nas: ca in cazul filtrelor nazale, daca nu se muleaza bine, aerul trece prin margini, nu este filtrat si, prin urmare, nu esti protejat.
Atentie pentru cei cu barba sau mustata, deoarece masca trebuie sa acopere bine nasul, obrajii si barbia pentru a fi eficiente; pentru cei care fac efort fizic (respiratie intensa) sau poarta ochelari, poate fi util sa alegeti un model cu supapa, care sa permita o evacuare mai eficienta a aerului expirat si, prin urmare, un confort mai bun de utilizare;
Ghid pentru utilizarea corecta a mastilor
Masca trebuie plasata acoperind gura si nasul, deoarece utilizarea sa este inutila daca una dintre aceste doua parti este lasata expusa
Cel mai potrivit tip de masca pentru fiecare persoana depinde de situatia si starea lor. Acestea sunt cele mai cunoscute tipuri de masti, pe langa cele de casa, fiind usor de achizitionat:
- Mastile simpla: acestea sunt cele mai uzuale si cele pe care Ministerul Sanatatii le distribuia initial in transportul public. Potrivit ministerului, acestea sunt potrivite pentru cei care nu prezinta simptome si care nu sunt sensibili la utilizarea mastilor chirurgicale sau de filtrare.
- Masti chirurgicale: Acest tip de masca serveste pentru a preveni transmiterea agentilor infectiosi de catre persoana care o poarta, prin urmare, utilizarea acesteia este recomandata atat persoanelor diagnosticate cu coronavirus, cat si insotitorilor sau ingrijitorilor lor in zonele izolate . Pretul acestor masti a fost deja reglementat de Guvern.
- Masti cu eficienta ridicata sau autofiltrare: sunt utilizate de personalul medical. In functie de capacitatea lor de filtrare, acestea sunt clasificate ca FFP1, cu o filtrare minima de 78%, FFP2, cu o filtrare minima de 92% si FFP3, cu o filtrare minima de 98%.
Utilizarea corecta a mastii
Intr-o criza de sanatate precum cea actuala, orice masuri de precautie sunt binevenite, deci nu este suficient sa puneti masca si sa iesiti, deoarece gesturi precum atingerea mastii sau fata in timp ce faceti o plimbare fara sa va spalati mainile, cresc riscul si neutralizeaza activitatea preventiva a acestui instrument de protectie.
Iata ce trebuie facut inainte, in timpul si dupa utilizarea unei masti, asa cum a fost stabilit de Ministerul Sanatatii:
- Inainte de a pune masca, spala-te pe maini
- Aseaza masca astfel incat sa acopere gura, nasul si barbia. Este inutil sa acoperi gura daca nasul este expus.
- Cand o porti, evita sa o atingi.
- Cand o scoti, prinde-o de parti, fara a atinge partea din fata
- Daca este de unica folosinta, arunc-o
- Nu refolosi o masca decat daca se mentioneaza in mod explicit pe ambalaj ca se poate face
- Cand dai jos masca, arunc-o intr-o punga si inchide punga
- Spala-te pe maini imediat dupa indepartarea mastii
Masuri de siguranta complementare pentru utilizarea corecta mastilor:
Pe langa utilizarea corecta a mastii, evita in special lasarea nasului sau gurii descoperite si atingerea exteriorului dupa utilizare, Guvernul recomanda efectuarea altor masuri preventive care vor fi esentiale in timpul descalificarii care a inceput deja sa evite un nou focar de infectii. Acestea sunt:
- Cand apar simptome , cel mai bine este sa ramai acasa si sa te izolezi intr-o camera
- Pastreaza o distanta sociala intre 1 si 2 metri cu alte persoane atunci cand conduci pe strada sau cand intri intr-o unitate sau birou
- Spala-te pe maini in mod repetat si temeinic
- Evita sa-ti atingi nasul, ochii si gura
- Acopera-ti gura si nasul cu cotul atunci cand tusesti sau stranuti daca nu portii masca
- Foloseste servetele pentru a te curata si arunca-le la gunoi
Afla mai multe informatii despre masuri recomandate in vederea reducerii impactului pandemiei COVID 19.
18 thoughts on “Ghid protectie respiratorie si masti de protectie”
Cat timp se utilizeaza filtrul ffpp3?
Durata de viață a filtrului pentru masca antipoluare depinde de mai multe variabile: densitatea expunerii la particule, durata expunerii la particule și rata de respirație a utilizatorului.
Indicații generale pentru durata de viață a filtrelor pentru masca antipoluare:
20-30 + ore de utilizare și protecție continuă în industrii precum: constructii, demolări etc
30-40 + ore de utilizare și protecție continuă în industrii precum: fabrici, uzine etc
50-60 + ore de utilizare și protecție continuă în mediul urban împotriva virușilor, alergenilor, poluanților, mirosurilor etc.
Masca antipoluare este eficienta si impotriva COVID-19 ?
Care este diferenta fata de masca de protectie coronavirus ?
Masca antipoluare este.. anti poluare.
Mastile KN95 au protectie FFP2 si sunt cele mai recomandate impotriva virusilor.
Ce pret are masca FFP3 sau FFP2 ?
Dacă o masca ffp2 are valva, ii scade gradul de protecție? Cate ore protejează aceasta în mediul urban?
Se poate refolosi o masca ffp2? Daca da, cat timp.
Filtru de la masca antipoluare ce tip ftp are?
Buna ziua,
Masca de protectie clasa KN95, N95 (FFP2) – se poate refolosi.
Buna ! Folosesc o masca full face ,6800 de la 3m ,am achiziționat filtre 6035 P3 R. Bănuiesc ca filtrele sunt ceea ce trebuie ,standardul P3 este maximul pentru un filtru ?! De asemenea m-am gândit sa le folosesc prin rotație, o data la 10 zile fiecare pereche (purtarile nu depășesc o ora). Mulțumesc de ajutor !
Ce densitate se recomanda pentru mastile din polipropilena?
Buna ziua ! Se face o mare greseala in privinta mastilor cu supapa pentru aerul expirat. Acest tip de masca asigura protectie doar pentru purtator. Daca purtatorul este infectat masca nu filtreaza aerul expirat . Deci raspandeste virusi.
Cum poți să dezinfectezi o mască cu filtru ffp2 și cate ore o poți folosi pe zi și cate zile? Mulțumesc. ( Lucrez într-o stație de carburant ” benzinărie”)
Filtru de la masca antipoluare ce tip ftp are?
Cum se dezinfectează măștile KN95 și de unde se poate procura filtru pentru acest tip de masca?
Buna ziua.
Masca cu filtru carbon activ – anti poluare, noxe, praf, polen, ce tip de ftp are și dacă este utila pentru covid 19.
Mulțumesc.
De unde se pot achiziționa aceste măști și la ce preț? Dar filtrele de schimb?
Puteti achizitiona atat mastile KN95 cat si cele anti poluare de la noi de pe site:
https://electric-world.ro/p/masca-anti-poluare-noxe-praf-polen
https://electric-world.ro/p/filtru-pentru-masca-antipoluare
https://electric-world.ro/p/masca-de-protectie-coronavirus