Ozonul ca dezinfectant

Ozonul ca dezinfectant

Ce este ozonul?

Termenul „ozon” este bine cunoscut: toată lumea este conștientă de importanța stratului de ozon și de modul în care gaura pe care o creează anumiți compuși (FCF) în acest strat al stratosferei ne-a pus în pericol sănătatea, deoarece Stratul de ozon ne protejează de radiațiile ultraviolete nocive ale soarelui.

Termenul este, de asemenea, cunoscut și, în acest caz, perceput negativ – prin alertele care, din vară în vară, sar în jurul orașelor atunci când concentrațiile de ozon cresc în troposfera inferioară, din cauza poluării.

Ceea ce este mai puțin cunoscut despre ozon este eficiența sa mare ca biocid, datorită puterii sale de oxidare, care permite și utilizarea acestuia ca deodorant și în eliminarea tuturor tipurilor de poluare chimică, atât în ​​apă, cât și în aer. Această natură puternic oxidantă a ozonului îl face un instrument deosebit de util în industria agroalimentară, deoarece eficiența sa ridicată în eliminarea microorganismelor și a compușilor chimici poluanți este agravată de marele avantaj al rezidualității sale zero: ozonul se descompune rapid în O 2 și CO 2 , fără a lăsa subproduse toxice.

Care sunt beneficiile ozonului?

Utilizat ca dezinfectant, ozonul are o acțiune foarte rapidă la concentrații scăzute (atât în ​​apă, cât și în aer), fiind foarte eficient în eliminarea ciupercilor, bacteriilor, virușilor și protozoarelor, precum și în degradarea compușilor chimici precum COV ( compuși organici volatili) și cei responsabili de mirosuri, așa că un beneficiu suplimentar al dezinfectării ozonului este deodorizarea. În plus, se descompune foarte repede (este o moleculă foarte instabilă, timpul său de înjumătățire este de 20-60 de minute), deci nu lasă reziduuri.

Cum se produce ozon?

Ozonul (O3) este o substanță a cărei moleculă este formată din trei atomi de oxigen, formată atunci când cei doi atomi care alcătuiesc în mod normal oxigenul gazos se disociază.

Când oxigenul din aer este supus unui impuls de mare energie, cum ar fi fulgerul, legătura dublă O = O din oxigen este ruptă, renunțând la doi atomi, care apoi se recombină cu alte molecule de oxigen. Aceste molecule recombinate conțin trei atomi de oxigen în loc de doi, ceea ce dă naștere ozonului.

Datorită instabilității compusului, ozonul trebuie produs la locul de aplicare prin intermediul generatoarelor. Funcționarea acestor dispozitive este simplă: ele trec un flux de oxigen prin doi electrozi. În acest fel, prin aplicarea unei anumite tensiuni, se produce un curent de electroni în spațiul delimitat de electrozi, care este prin care trece gazul. Acești electroni vor provoca disocierea moleculelor de oxigen care vor forma ulterior ozon.

Cum se dezinfectează ozonul?

Prin împărțirea electronilor între trei atomi în loc de între doi, molecula rezultată este foarte instabilă și tinde să capteze electroni din orice compus care se apropie de acesta pentru a-și recâștiga stabilitatea; adică este un oxidant puternic.

Prin urmare, extraordinarele sale proprietăți biocide, dezodorizante și de distrugere a compușilor chimici: prin captarea electronilor din alte molecule, oxidarea lor, îi destabilizează până la distrugerea lor dacă concentrația de ozon și / sau timpul de contact sunt suficiente.

Ce aplicații are ozonul?

Datorită capacității sale de oxidare, precum și a instabilității sale, care îl determină să revină rapid la oxigen, ozonul poate fi utilizat în orice proces care necesită dezinfecție rapidă și eficientă.

Astfel, ozonul dizolvat în apă este utilizat pentru purificarea, recuperarea apelor uzate pentru irigații și utilizări recreative, spălarea în industria alimentară a alimentelor și a instrumentelor de lucru în contact cu acestea, spălarea hainelor (în spălătorii industriale, comunitare sau private) , apă pentru irigații, spălarea gazelor, producerea de gheață, controlul Legionella etc.

În aer, ozonul este utilizat pentru a dezinfecta mediile interioare, pentru a asigura calitatea microbiologică a aerului, precum și pentru a controla mirosurile: camere frigorifice, canal HoReCa, dezinfectarea alimentelor uscate, săli de sport, instalații de gestionare a deșeurilor etc.

Ce este ozonarea?

Ozonul tratează ceva (fie aer, apă, ulei etc.) cu ozon.

Este dăunător ozonul?

Ozonul este un oxidant puternic, în general nu dăunător mamiferelor la concentrații mici, dar letal pentru microorganisme precum bacteriile. În orice caz, ozonul, ca orice alt agent oxidant, poate fi dăunător dacă nu este manipulat corect în aplicațiile sale în aer.

Efectele adverse posibile asupra sănătății sunt enumerate în fișa cu date de siguranță a ozonului. Singura cale de expunere la ozon este inhalarea, adică dacă respirați în cantități mari (mai mari decât cele recomandate în reglementări sau pentru perioade lungi de timp).

D ue natura lor iritant, expunerea la ozon, fie datorită prezenței sale ca un contaminant, sau pentru tratarea aerului în scopuri biocide, este reglat corect , coincizând toate regulile pentru a respecta valorile maxime ale expunerii date numără relația doză / timp a expunerii menționate.

  • Recomandări de siguranță ale standardului UNE 400-201-94: <100 µg / m³ (echivalent cu 0,05 ppm )
  • La valorile limită de mediu (VLA) ale INSHT  (Institutul Național de siguranță și igienă la locul de muncă) stabilesc limitele de expunere pentru ozon , în funcție de activitatea desfășurată, cea mai mare valoare restrictivă fiind de 0,05 ppm (expuneri zilnice de 8 ore) și 0,2 ppm pentru perioade mai mici de 2 ore.
  • EPA  (US Environmental Protection Agency) stabilește un standard de 0,12 ppm pentru 1 oră de expunere.
  • OMS  (Organizația Mondială a Sănătății) propune o valoare de referință de 120 µg / m³ sau 0,06 ppm pentru o perioadă maximă de 8 ore

Dacă respirați în cantități mari, ozonul poate provoca iritații la nivelul ochilor sau gâtului, ceea ce se întâmplă de obicei după ce respirați aer proaspăt timp de câteva minute.

În ceea ce privește utilizarea sa în apă, ozonul dizolvat în apă este inofensiv și nu prezintă niciun risc pentru sănătate.

Este sigur să folosiți ozonul ca dezinfectant?

În ceea ce privește utilizarea ozonului în apă , acesta este complet sigur și utilizarea acestuia este reglementată de standardul corespunzător, fiind aplicația sa obișnuită în purificarea apei.

În cazul tratamentelor cu apă pentru alte utilizări decât consumul uman, dozele variază în funcție de caracteristicile apei care urmează să fie tratate și de scopul pentru care este destinată acea apă.

Deoarece, dizolvat în apă, ozonul este complet inofensiv, nu există nicio limită a dozei decât cea stabilită de eficiența necesară în fiecare caz (recuperarea apelor uzate pentru irigații, utilizări recreative sau ornamentale, eliminarea compușilor chimici din apele uzate industria textilă, albirea fibrelor, spălarea alimentelor etc.)

Aplicat în aer , în ciuda faptului că este clasificat ca „Iritant” prin inhalare, utilizarea ozonului în decontaminarea mediului este sigură, contrar a ceea ce poate părea la început, datorită controlului perfect asupra nivelurilor reziduale de ozon din aerul respirat. , care permite utilizarea unui dezinfectant extrem de eficient fără efecte nedorite asupra persoanelor care ocupă zonele comune ale locurilor tratate, evitând în mare măsură riscul de infecție și îmbunătățind calitatea aerului, nu numai în ceea ce privește nivelurile microbiologice, ci și de asemenea, în ceea ce privește mirosurile neplăcute și mediile încărcate, oferind aer sănătos, curat și proaspăt.

În cazul tratamentelor efectuate în absența persoanelor, dozele pot fi la fel de mari pe cât este necesar în fiecare aplicație. Având în vedere timpul de înjumătățire scurt al ozonului, timpul de securitate înainte de accesarea camerei tratate nu va fi foarte lung (20 până la 60 de minute), iar excesul de ozon poate fi, de asemenea, ușor distrus de UV, filtrele de cărbune activ etc. daca este necesar.

Care sunt proprietățile ozonului?

Deoarece electronii se împart între trei atomi de oxigen în loc de între doi, molecula rezultată este foarte instabilă și tinde să capteze electroni din orice compus care se apropie de acesta pentru a-și recâștiga stabilitatea; adică este un oxidant puternic. Această caracteristică conferă ozonului proprietățile sale ca biocid, deodorizant și decontaminant.

  • Ozonul este cel mai puternic oxidant pentru dezinfectarea apei, a aerului și a suprafețelor.
  • Ozonul ucide agenții patogeni în câteva secunde, spre deosebire de alți dezinfectanți.
  • Ozonul este unul dintre cei mai puternici oxidanți disponibili pentru degradarea compușilor organici.
  • Ozonul se descompune în oxigen.
  • Ozonul, de la sine, nu afectează pH-ul.
  • Ozonul nu trebuie depozitat, eliminând astfel pericolul de a depozita o cantitate mare de produs.
  • Ozonul este excelent în oxidarea metalelor precum fierul, manganul etc., sporind flocularea și coagularea materiei organice, care îmbunătățește filtrarea.
  • Ozonul este eficient în oxidarea parțială a materiei organice din apă în compuși biodegradabili care pot fi îndepărtați prin filtrare biologică.

Cum acționează ozonul cu mirosuri?

Mirosul este generat de un amestec complex de gaze, vapori și praf, care pot fi plăcute sau neplăcute la destinatar.

Moleculele responsabile de mirosuri conțin duble legături în structura lor, uniuni care apar între atomi pentru a obține electronii necesari pentru a-și finaliza ultimul nivel.

În acest tip de legătură între atomi, sunt împărțite două perechi de electroni, ceea ce face ca moleculele oxidante (cu niveluri incomplete, ceea ce le face să capteze electroni) să poată captura mai ușor acei electroni, destabilizând astfel moleculele care le pierd.

Ozonul este un oxidant puternic care reacționează rapid cu majoritatea moleculelor organice toxice, produsele sale de degradare fiind mai puțin toxice sau, în multe cazuri, biodegradabile.

Fiind o formă alotropă de oxigen, trebuie să capteze electroni pentru a reveni la forma sa mai stabilă, biatomică; Prin urmare, atunci când intră în contact cu orice moleculă, mai ales dacă are electroni împărțiți între mai mulți atomi (într-un „nor”), îi captează rapid, destabilizând molecula menționată.

Cum dezinfectează apa ozonul?

Utilizarea ozonului pentru tratarea apei este reglementată de standardele UNE-EN 1278 Produse chimice utilizate în tratarea apei destinate consumului uman. Ozon.

În cuvintele acestui standard, „ Ozonul este utilizat în tratarea apei pentru dezinfectare, îmbunătățirea calității organoleptice generale a apei, îndepărtarea fierului și manganului, îndepărtarea culorii, oxidarea avansată a poluanților ca reactiv pentru promovarea coagulării ”.

În ceea ce privește posibila necesitate de a elimina excesul de ozon, standardul indică faptul că: „ Ozonul se descompune în apă. Prin urmare, la dozele aplicate de obicei, nu este necesar în general nici un proces de eliminare. […] “

Ozonul este cancerigen?

NU! Ozonul este doar un agent iritant (Xi), conform clasificării fișei sale toxicologice. Această clasificare ca agent iritant se referă exclusiv la concentrațiile sale în aer , adică la problemele derivate din inhalarea acestuia, care depind de concentrația la care persoane sunt expuse, precum și momentul expunerii menționate.

De fapt, reglementările emise de OMS, pe care se bazează restul reglementărilor, inclusiv limitele de expunere profesională pentru agenții chimici din Spania VLA (Valori limită de mediu) , adoptate de Institutul Național de Siguranță și Igienă Loc de munca. (Ministerul Ocupării Forței de Muncă și Securității Sociale), recomandă o concentrație maximă de ozon în aer, pentru publicul larg, de 0,05 ppm (0,1 mg / m 3 ) în expuneri zilnice de 8 ore.

Prin urmare, ozonul nu este în niciun caz cancerigen sau mutagen și nici nu este clasificat ca atare.

Ozonul este bun sau rău pentru sănătate?

Ozonul în sine nu este nici bun, nici rău pentru sănătate, efectele sale asupra microorganismelor și a numeroșilor compuși chimici nocivi sunt benefice.

S-au spus și s-au scris multe despre bunătatea utilizării ozonului în procesele de decontaminare a aerului și apei, precum și în procesele de deodorizare în general; S-a scris mult mai puțin despre toxicitate, dar există și suficientă literatură pe această temă.

Toate acestea au condus diferitele țări avansate să stabilească anumite condiții și niveluri maxime și minime pentru expunerea oamenilor, pe cale de inhalare, la concentrații scăzute de ozon, deoarece ar putea fi toxic la concentrații mari și în perioade prelungite de expunere (numai în cazul respirației, insistăm); Am putea spune cu adevărat același lucru despre oxigen și este un gaz vital pentru oameni. Pentru a parafraza Paracelsus, tatăl medicinei, problema nu sunt otrăvurile, problema sunt dozele .

Este sigură utilizarea ozonului în sistemele de irigații?

Da. De fapt, ozonul , un puternic dezinfectant, se remarcă ca o armă eficientă în tratarea apei de irigații, atât în ​​ultimii pași ai purificării sale , cât și în dezinfectarea apei de puț , deoarece este, de asemenea, capabil să descompună numeroși compuși chimici nocivi. , putând fi utilizat atât pentru dezinfectarea solului, cât și a plantelor prin pulverizare cu rezultate excelente, fiind capabil să elimine ciuperci, viruși și bacterii fitopatogene.

Utilizarea apei ozonate pentru irigații realizează, pe lângă furnizarea de apă complet lipsită de microorganisme potențial periculoase pentru plante, decontaminează solul , îmbunătățind în special proprietățile fizico-chimice ale acestuia, transformându-le astfel în soluri mai bogate în nutrienți cele pe care planta le obține mai ușor elementele de care are nevoie pentru o creștere viguroasă și sănătoasă.

Este sigur să dezinfectați apa din piscină cu ozon?

Apa dintr-o piscină este un vehicul ideal pentru transmiterea bolilor: oamenii aparent sănătoși pot fi purtători de agenți capabili să infecteze alte persoane mai puțin rezistente.

Din acest motiv, este necesar să se efectueze o dezinfecție adecvată a apei din sticla piscinei cu un produs care îndeplinește două cerințe fundamentale: garantarea dezinfecției și ne agresivitatea față de utilizatorul piscinei sau de mediu. Aceste cerințe sunt îndeplinite perfect de ozon, deoarece este cel mai oxidant agent utilizat în tratarea apei de la piscină, fiind capabil să distrugă algele și bacteriile, să inactiveze virușii și să oxideze numeroși contaminanți organici și anorganici prezenți în apa utilizată în bazine de înot.

Datorită perioadei sale de înjumătățire scurtă în soluții apoase, apa ozonată utilizată în piscine poate fi reciclată fără teama de a genera concentrații mari de agenți chimici în dizolvare. Un avantaj suplimentar al acestei instabilități este faptul că, dacă procesul de tratare este bine conceput, nu va rămâne ozon rezidual în apă, precum și în atmosfera piscinei.

Cu toate acestea, în multe locuri, autoritățile stabilesc o cantitate reziduală minimă stabilă de dezinfectant în apa piscinei. În aceste cazuri, cantități mici de clor sau brom sunt utilizate pentru a atinge cantitatea cerută de lege. Chiar și în aceste circumstanțe, un pretratament cu ozon este avantajos, deoarece va reduce cererea de clor (sau brom) a apei, concomitent cu reducerea concentrațiilor acestor agenți chimici în apa de recirculare.

Este sigur să dezinfectați camerele reci cu ozon?

Nu este doar sigur, ci benefic: ozonul, datorită puterii sale mari de oxidare, elimină microorganismele, atât agenții patogeni, cât și cei oportuniști, prezenți în alimente fără a lăsa agenți chimici reziduali, ceea ce asigură igienizarea corespunzătoare a camerelor frigorifice în care sunt depozitate. alimente, precum și suprafața alimentelor depozitate, fără a lăsa reziduuri nocive asupra lor.

În plus, utilizarea ozonului în camerele frigorifice realizează:

  1. Asepsia spațiilor de manipulare, conservare și distribuție a alimentelor.
  2. Scăderea pierderii în greutate a alimentelor în timpul depozitării.
  3. Deodorizarea absolută a premiselor și suprimarea transmiterii mirosurilor de la un aliment la altul, cu care se poate optimiza utilizarea camerelor.
  4. Posibilitatea păstrării alimentelor în condiții optime pentru un timp mai mare de depozitare, prin creșterea duratei sale de viață utile prin eliminarea microorganismelor de suprafață, responsabile de procesele de descompunere a alimentelor.
  5. În încăperile de depozitare a produselor vegetale, ozonul îndepărtează etilena, amânând procesele de coacere.

Pe de altă parte, descompunerea rapidă a OZONULUI, datorită umidității relative ridicate, permite ca în camerele de depozitare în care sunt necesare concentrații mari ale acestui element, personalul să poată lucra fără niciun pericol imediat după oprirea producției de O 3 , deoarece se transformă rapid în oxigen.

Care dezinfectant este mai puternic? Clor sau ozon?

Baza acțiunii bactericide a oricărui agent este de obicei oxidarea componentelor fundamentale pentru supraviețuirea microorganismelor. Capacitatea de a oxida aceste structuri mai mult sau mai puțin ușor face diferența, din punct de vedere al eficienței, a diferiților compuși utilizați în mod normal în dezinfecție.

Ozonul este unul dintre compușii cu cea mai mare capacitate de oxidare, mult superior clorului, ceea ce înseamnă că are o eficiență biocidă mai mare. De fapt, ozonul este de cel puțin zece ori mai puternic ca dezinfectant decât clorul .

Mai departe. Deși în mod tradițional cel mai utilizat produs dezinfectant este clorul, acesta are dezavantaje grave nu numai în ceea ce privește eficacitatea sau mediul, ci și în ceea ce privește problemele de sănătate publică. Astfel, dacă apa care urmează să fie dezinfectată cu clor sau derivații săi conține materie organică sau substanțe poluante chimice, pot apărea compuși toxici sau compuși care conferă apei un gust prost

  • Cloramine: comunică mirosurile apei și sunt considerate ca fiind posibili agenți cancerigeni
  • Clorofenoli: conferă apei mirosuri și arome medicinale
  • Trihalometanii: constituie o problemă recurentă în procesele convenționale de purificare așa cum apar în apa potabilă și au fost legate de apariția diferitelor tipuri de cancer.
  • PCB-uri: cancerigen dovedit
  • În cazul industriei vinicole, prezența clorului combinată cu anumite condiții și microorganisme prezente în crame, este originea temutelor anisole, un pericol real pentru calitatea vinurilor.

Într-o comparație între eficacitatea dezinfectantă a ozonului și clorului, bazată pe 99,99% din microbii eliminați în același timp de contact și la concentrații egale, se constată că ozonul este:

  • De 25 de ori mai eficient decât HClO (acid hipocloros)
  • 2.500 de ori mai eficient decât OCl (hipoclorit)
  • 5000 de ori mai eficace decât NH 2 Cl (cloramină)

Cum elimină ozonul virusurile și bacteriile?

Peretele este un plic puternic și rigid care modelează celula bacteriană. Această structură menține forma bacteriilor împotriva variațiilor presiunii osmotice. De asemenea, acționează ca o membrană semipermeabilă care reglează trecerea ionilor. Acest plic, odată format, poate fi rezistent la acțiunea antibioticelor, deoarece acționează asupra enzimelor care reglează formarea peretelui.

Orice substanță care sparge capsula sau peretele bacterian va realiza distrugerea totală sau parțială a acesteia, în funcție de nivelul de daune cauzat de acea substanță.

Ozonul interferează cu metabolismul celulelor bacteriene, cel mai probabil prin inhibarea și blocarea funcționării sistemului de control al enzimelor. O cantitate suficientă de ozon dăunează membranei celulare, ceea ce duce la distrugerea bacteriilor.

În ceea ce privește virușii, aceștia sunt agenți infecțioși care constau dintr-un singur acid nucleic (ADN sau ARN), înconjurat de o coajă formată din una sau mai multe proteine, capabile să-și transmită genomul de la o celulă la alta, folosind mașina enzimatică a gazdei. pentru multiplicarea lor intracelulară. Ozonul distruge cu ușurință aceste molecule la doze mai mici decât cele necesare distrugerii bacteriilor.

Efectul ozonului sub o anumită concentrație este mic sau deloc. Peste acest nivel, toți agenții patogeni sunt în final distruși. Acest efect este cunoscut sub denumirea de „răspuns total sau nimic”, iar nivelul critic ca „valoare prag”.

Cum elimină ozonul mirosurile proaste?

Ozonul distruge rapid și ușor compușii chimici care provoacă mirosuri, deoarece aceste molecule au „nori” de electroni care sunt ușor capturați de moleculele de ozon. Cu alte cuvinte, ozonul oxidează compușii mirositori, degradându-le moleculele.

Dezodorizarea ozonului nu este un camuflaj al mirosului, ci eliminarea totală a acestuia, prin eliminarea agenților chimici care îl provoacă.

Odată ce mirosurile rele au fost eliminate, se întorc?

Evident, dacă sursa din care provin mirosurile nu este curățată, este imposibil să le punem capăt definitiv: o cutie de gunoi murdară, cu resturi fermentate în partea de jos, va emite întotdeauna mirosuri, chiar dacă sunt distruse în timpul ozonării; imediat ce generatorul de ozon este oprit, mirosul va reveni. Același lucru este valabil și pentru o pată de mucegai pe perete dacă ciuperca nu este îndepărtată sau o cutie de gunoi pentru pisici care nu se schimbă la fiecare câteva zile.

Dacă se efectuează o curățare bună înainte de ozonare (chiar și cu apă ozonizată, care va elimina și microorganismele prezente pe suprafețele care urmează a fi curățate) și se menține, mirosul va fi eliminat definitiv.

Cât durează ozonul?

Ozonul este o moleculă instabilă care revine rapid la oxigenul biatomic.

Timpul de înjumătățire (timpul în care jumătate din ozonul din aer se descompune) este de 20-60 de minute , în funcție de calitatea, temperatura și umiditatea aerului ambiant.

Timpul de înjumătățire în apă este aproximativ același, deși depinde foarte mult, în mod egal, de temperatura, pH-ul și calitatea apei.

De ce poate fi ozonul toxic pentru oameni?

Deoarece, la fel ca oxigenul biatomic (cel pe care îl respirăm), este un iritant al membranelor mucoase prin inhalare, la doze mari și / sau dacă respirați prea mult timp. De aceea, există niveluri maxime de expunere stabilite, în funcție de timpul expunerii menționate.

Cum pot detecta excesul de ozon într-un mediu închis?

Majoritatea oamenilor pot mirosi ozonul înainte ca nivelurile sale să devină periculoase. Pragul olfactiv pentru ozon este foarte scăzut, de la 0,005 la 0,02 ppm. (Nivelurile maxime recomandate în aer sunt, pentru expuneri zilnice de 8 ore, 0,05 ppm).

Dacă ozonul își face treaba în mod corespunzător, ucigând microorganismele și alți poluanți, se va descompune rapid, astfel încât mirosul său nu ar trebui perceput. Dacă observați în orice moment un miros foarte intens de ozon (similar cu clorul din piscine), cu siguranță gazul și-a făcut deja treaba, de aceea este recomandabil să opriți echipamentul. Dacă nivelurile reziduale sunt considerate a fi prea ridicate (dacă este deosebit de deranjant să respiri și provoacă iritarea ochilor sau a gâtului, de exemplu), camera ar trebui să fie ventilată. Câteva minute vor fi suficiente, deoarece ozonul se descompune rapid.

Care este diferența dintre ozonul generat de poluare și ozonul generat de generatorii de ozon?

În realitate, nu există nicio diferență în natura sa: ozonul este întotdeauna aceeași moleculă, oriunde s-ar afla și indiferent de originea sa.

De fiecare dată când vorbim despre ozon pe aceste pagini, ne referim la gazul care este generat artificial pentru utilizarea controlată a acestuia ca biocid (aplicat atât în ​​apă, cât și în aer). Acest lucru nu are nicio legătură cu celebrul „strat de ozon” sau cu ozonul troposferic.

Ozon troposferic (nu trebuie confundat cu stratosferic, care strat protejează pământul de radiațiile solare) este un poluant secundar, și anume , care are loc de la alți contaminanți  (compuși precursori) care reacționează sub acțiunea razelor solare . De aceea, ozonul este adesea denumit poluant secundar (nu este emis direct ca urmare a unei activități specifice) de origine fotochimică.

Într-adevăr, ozonul troposferic este generat de reacții fotochimice complexe cu lumină solară intensă între poluanții primari, cum ar fi oxizii de azot (NO, NO 2 ), monoxidul de carbon (CO) și metanul (CH 4 ) și compuși organice volatile (COV). Oxizii de azot sunt generați în procesele de ardere și în special în traficul rutier. Compușii organici volatili sunt generați dintr-o serie de surse variate: camioane, rafinării, vopsire, curățarea uscată a țesăturilor și alte activități care implică utilizarea solvenților.

După cum putem vedea, acestea sunt gaze oxidante din exterior, din stradă, fără niciun fel de control în generația lor și ale căror concentrații încep să fie considerate demne de informații de la 180 µg / m 3 , concentrații mult mai mari decât cele ale reziduurile care pot fi detectate în medii interioare tratate cu generatoare de ozon, care nu depășesc niciodată 100 µg / m 3

Efectele sale asupra sănătății depind de nivelul de concentrare. Începând de la 180 de micrograme pe metru cub (nivelul informațional), anumite persoane – în special astmatici și cei cu probleme respiratorii – ar putea vedea că afecțiunile lor cresc.

Depășirile nivelurilor de informații pentru populație (mai mult de 180 micrograme de ozon pe metru cub) sunt frecvente în Madrid în lunile de vară, în special în zilele fierbinți cu vânt mic, ceea ce înseamnă că persoanele care mersul pe stradă este expus la concentrații mai mari decât cele găsite într-o cameră purificată cu ozon.

Troposferă: regiunea inferioară a atmosferei Pământului, cea mai apropiată de suprafață și unde se află aerul pe care îl respirăm (până la aproximativ 15 km înălțime). Stratosfera: regiune a atmosferei situată deasupra troposferei, aproximativ între 15 km și 50 km înălțime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *